Lingvistică

Formarea Cuvintelor În Publicistica Actuală – Derivarea – Perioada 1990-2001

de Elena Trifan

 

Cartea Formarea cuvintelor în publicistica actuala. Derivarea. Perioada 1990-2001 ofera o analiza complexă și originală a unui număr de 1144 de cuvinte din publicistica actuală, formate prin procedeul derivării, din care aproximativ 90% nu sunt înregistrate în alte dictionare.

 

  • Anul apariţiei: 2010
  • ISBN: 978-973-7768-65-0
  • Cod intern: ET1
  • Format: 20.5×29.5 cm, broșat
  • Numar pagini: 250

 

informații la contact

 

Aprecieri:
“Cartea doamnei Elena Trifan constituie o contributie pretioasa în domeniul formarii cuvintelor în limba româna si totodata, împreuna cu Dictionarul de neologisme si abrevieri recente este o oglinda fidela a schimbarilor care au avut loc si care mai au loc în limba româna dupa 1989. E o carte care n-ar trebui sa lipseasca din bibliotecile de specialitate ?i care va interesa ?i pe to?i cei care sunt preocupa?i de limba pe care o vorbesc: româna.”
Prof. dr. dr. h.c.mult. Maria Iliescu

“Lucrarea doamnei Elena Trifan ofera o imagine convingatoare asupra tendintelor actuale în derivare, pe baza unui material foarte bogat, analizat cu rigoare si minutiozitate. Cercetarea se distinge prin claritatea si precizia formularilor, printr-o tratare nuantata si complexa. Autoarea compara, comenteaza, evalueaza afirmatii anterioare ale specialistilor, foloseste critic bibliografia, dovedindu-si astfel soliditatea pregatirii si maturitatea de cercetaror. Lucrarea constituie o contributie originala, utila care poate sta la baza multor cercetari viitoare.”
Prof. univ. dr. Rodica Zafiu
Universitatea Bucureşti

“Exista numeroase observatii incitante care se pot preta la comentarii. Faptul releva pe lânga buna pregatire filologica a autoarei si numeroasele probleme de principiu sau de detaliu cu care s-a confruntat în cazul multor derivate lexicale în discutie, oscilând între formatii accidentale si cele care reflecta schimbari mai profunde în textura actuala a lexicului românesc. Remarcând numeroasele dificultati învinse de autoare, dificultati pe care un corpus amplu, adunat cu migala le-a evidentiat, ca si efortul considerabil de la baza lucrarii, consider ca a pus la îndemâna lingvistilor o cercetare necesara si foarte utila.”
Prof. univ. dr. Ileana Oancea
Universitatea de Vest Timişoara

“Autoarea a profitat nu numai de o bibliografie unitara, solida, ci si de privilegiul de a avea drept coordonator stiintific o specialista de reputatie internationala în domeniul romanisticii. A dobândit abilitati cognitive pe care le-a evidentiat în analiza celor mai productive afixe din româna recenta. A reusit armonizarea aptitudinilor analitice cu cele sintetice, asa încât cartea aceasta, cât si Dictionarul de neologisme si abrevieri recente (2003) ramân instrumente de lucru indispensabile pentru lexicul anilor ’90. Privita în ansamblu, aceasta lucrare migaloasa si rabdatoare releva o dimensiune perfectionista, subordonata unui ideal: acela de a continua, prin rigoare si sobrietate, traditia scolii lingvistice românesti.”
Prof. univ. dr. Emilia Parpala-Afana
Universitatea din Craiova

Premiul I la Expozitia Nationala ANELISSE – concurs de reviste, publicatii, materiale publicitare, web-uri si bloguri scolare Editia a VI-a din 29.08.2013 de la Iasi.

promiul_1